Hyvät yöunet ovat hyvän terveyden edellytys

Huonoilla yöunilla voi olla vakava vaikutus henkiseen ja fyysiseen terveyteemme. Muutama yksinkertainen neuvo auttaa nukkumaan paremmin, nukuit sitten yksin tai kumppanisi kanssa.

Olet ehkä valvonut joskus 24 tuntia putkeen koulutehtävän tai työprojektin vuoksi. Forskning.no -sivuston mukaan unenpuute on yhdistettävissä sekä ylipainoon että 2. tyypin diabetekseen. Uppsalalaiset tutkijat ovat lisäksi todenneet, että keho alkaa varastoida rasvaa jo yhden unettoman yön jälkeen.

Siksi fyysisen terveyden kannalta on erittäin tärkeää, että nukumme hyvin joka yö. Yöunet paranevat, kun yö on mahdollisimman mukava ja miellyttävä. Silloin on tärkeä olla pehmeät ja siistit alusvaatteet, jotta ei päädy vääntelehtimään sängyssä. Northbornin bambualusvaatteet ovat mukavimpia yövaatteita. Ne eivät juurikaan tunnu iholla ja ovat valmistettu ympäristöystävällisestä materiaalista.

 

Vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin

Uni vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme. Moni ajautuu ajattelemaan synkkiä ajatuksia, jotka hiipivät mieleen yön tunteina. Ajattelemme kulunutta päivää, ja voimme jumittua pohtimaan tarpeettomia yksityiskohtia. Hyvät yöunet voivat poistaa kaikki tällaiset huolet.

Ruotsalaisen tutkijan mukaan Rem-unien aikana koetaan uudelleen tunteikkaita muistoja, mutta ilman draamaa, jonka kohtaa valveilla ollessa. Kun aamulla herää, illan huolet ovat usein poissa. Tutkijoiden mukaan se on kehon tapa pitää yllä henkistä tasapainoa.

 

Ravintolisät ja hyvät tavat

Kuten jo totesimme, uni on hyväksi sekä henkiselle että fyysiselle terveydelle. Siitäkin huolimatta moni tuskailee uniongelmien kanssa. Unen laadun parantamiseksi on kuitenkin lukemattomia eri tapoja.

Yksi tapa on ottaa vitamiini- ja ravintolisiä. Voit esimerkiksi kokeilla SOMN®-vitamiinilisää. Se sisältää luontaisia ja hyvin testattuja ainesosia, kuten pomeranssia, laventelia, humalaa ja lehmusta. Luontaiset ainesosat saavat rentoutumaan ja voivat auttaa vaipumaan syvään ja terveelliseen uneen.

Helsenorge-sivustolla on omat vinkkinsä huonounisuudesta kärsiville. Sivustolla neuvotaan liikkumaan säännöllisesti mutta lopettamaan liikkuminen viimeistään kolme tuntia ennen sänkyyn menoa. Lisäksi sivuilla kerrotaan, että päivisin ei saisi nukkua 20 minuuttia pidempiä päiväunia. Kotisivuilla on testi, jonka avulla voi selvittää, kärsiikö uniongelmista. Oman tilanteen tarkastaminen saattaa kannattaa.

 

Yksin nukkumien kannattaa

Abcnyheter.no-uutissivuston mukaan yksin nukkuvat voivat hyvin. Artikkelin mukaan noin 30–40 % kanadalaisista pareista nukkuu eri huoneissa, eli se ei ole lainkaan poikkeuksellista.

Tutkimuksen mukaan kumppani saattaa häiritä yöllä, etenkin, jos hän nukkuu levottomasti. Tosin vaikka moni nainen tunnustaa nukkuvansa huonosti kumppaninsa vuoksi, he sanovat myös, että he tuntevat olonsa turvattomaksi nukkuessaan yksin.

Abcnyheter.no-sivuston artikkelin mukaan tämä on helppo ratkaista älykkäästi: ostamalla isomman sängyn! Näin kumppanisi häiritsee sinua mahdollisimman vähän, mutta voit samalla nukkua yhdessä hänen kanssaan. Voit myös nukkua yksin silloin, kun työt vaativat heräämään hyvin levänneenä.

Nuku hyvin!

Lisääjuttuja