5 vinkkiä vaatteiden uudelleenkäyttöön

Monet heittävät vanhat ja kuluneet vaatteet suoraan roskiin. Heitämme uskomattomat 51 000 tonnia tekstiilejä roskiin vuosittain. Se ei käy päinsä! Kaikki tekstiilit, kunnosta riippumatta, tulisi viedä vaatteiden- ja tekstiilinkierrätykseen tai tekstiililahjoituksia vastaanottaville järjestöille. Voit myös tehdä muuta vanhoille vaatteillesi!

1. Valmista rättejä

Vangat vaatteet ovat pehmeitä ja erittäin imukykyisiä. Niinpä ne sopivat täydellisesti räteiksi! Voit käyttää riepuja kenkiesi puhdistamiseen, auton tai polkupyörän rassaamiseen tai maalien kuivaamiseen. Se on sekä säästäväisempää että ympäristöystävällisempää kuin talouspaperin käyttäminen. Jos olet kerännyt paljon vanhoja vaatteita, voit ehkä tehdä niistä räsymaton. Revi vaatteet kaistaleiksi ja ryhdy kutomaan!

 

2. Tee leluja lemmikeille

Revi vaatteet kaistaleiksi ja solmi niistä omia luomuksiasi. Pelkästä vaatekappaleesta voi tehdä jännittävän saaliin, joka väijyy nurkassa. Nelijalkainen kaverisi pitää siitä varmasti!

 

3. Lahjoita se kierrätykseen

Ostamme usein vaatteita, joita käytämme vain kerran, tai emme koskaan. Ehkä vaate ei sovi tyyliisi, se on heräteostos tai jää vain käyttämättä. Siivoa vaatekomerosi ja lahjoita ehjät ja puhtaat vaatteesi hyväntekeväisyysjärjestölle. Jotkin yhteisöt keräävät myös vaatteita vähempivaraisille. Lahjoittamalla vaatteesi hyväntekeväisyyteen autat sekä kanssaihmisiäsi että ympäristöä.

 

4. Auta kasvejasi kukoistamaan

Onko sinulla vihreä peukalo? Revi vaatteet kaistaleiksi ja solmi ne sellaisten kasvien ympärille, jotka tarvitsevat tukea kasvaakseen suoraan. Vanhat vaatteesi saavat uuden elämän ja tomaattisi, auringonkukkasi ja orkideasi saavat apua kasvaakseen.

 

5. Vie vaatteet kierrätyskeskukseen

Jokainen kierrätetty kilo tekstiilejä, joka korvaa uuden vaatteen, kuluttaa yli 11 kiloa vähemmän CO2:a, säästää lähes 2 500 litraa vettä sekä puoli litraa kemikaaleja. Vanhat vaatteet voi kierrättää huonekaluiksi, eristeiksi tai muuhun tarkoitukseen. Ota yhteys lähimpään kierrätyskeskukseesi ja kysy, onko paikkakunnallasi mahdollisuutta kierrättää tekstiilejä. Ainakin Punainen Risti, Fretex ja kaupunkilähetys ottavat vastaan tekstiilejä kierrätettäviksi.

 

Yllä on vain viisi yksinkertaista vinkkiä siihen, miten voit vähentää tekstiilijätettäsi – keinoja on lukuisia muitakin! Tärkeintä on kuitenkin, ettei heitä vaatteita pois. Niille on monta käyttömahdollisuutta, jotka hyödyttävät sekä sinua ja kasvejasi että ympäristöä.

Jos joudut ostamaan uudet pikkuhousut tai bokserit, suosittelemme sijoittamaan bambusta valmistettuihin alusvaatteisiin. Ne ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaatteita, jotka valmistetaan kestävästä materiaalista. Lisäksi Northbornin alusvaatteet istuvat lukuisienkin pesukertojen jälkeen yhtä hyvin.

Lisääjuttuja