Pukeudu hyvällä omallatunnolla

Kierrätätkö jätteesi? Matkustatko julkisella oman auton sijaan? Ostatko luomuomenia ympäristön hyvinvoinnin vuoksi? Tiesitkö, että kestävien vaatteiden omistaminen voi olla hyödyksi ympäristölle?

EU:n mukaan ympäristöä kuormittavat eniten asuminen, ruoka ja tekstiilit. Voit kuluttaa kestävämmin pidentämällä vaatteidesi käyttöikää, tekemällä ostoksesi harkiten ja korjaamalla vaatteesi sen sijaan, että heittäisit ne pois. Tässä ovat meidän vinkkimme vaatekaapin sisällön kestävyyden parantamiseksi.

 

Pikamuoti vastaan hidas muoti

Olet ehkä kuullut tarinan jäniksestä ja kilpikonnasta. Joskus kannattaa lähestyä maalia rauhallisesti.

Sama pätee muotiteollisuuteen. Pikamuodilla tarkoitetaan usein huonoista materiaaleista valmistettuja halpoja vaatteita, jotka ovat suosittuja vain hetken. Vaatteet tuntuvat vanhenevan nopeasti, jolloin ne heitetään tai annetaan pois.

Pikamuodin vastakohta on hidas muoti. Se pyrkii eroon kertakäyttökulttuurista ja keskittyy jo ostettujen vaatteiden hoitamiseen sekä tarkkaan harkintaan ennen uusien ostamista.

Trendit sitä paitsi toistuvat sykleittäin. Etkö voisi ostaa vuoden trendivaatetta kirpputorilta? Voit tehdä paljon hyviä ostoksia internetin myyntisivuistoilla tai Facebookin osto- ja myyntiryhmissä. Moni niissä myytävistä vaatteista on myös täysin käyttämättömiä. Lyhyestä virsi kaunis: Mieti laatua ja jälleenkäyttöarvoa!

Jos miljoona ihmistä ostaisi seuraavan vaatekappaleensa käytettynä uuden sijaan, se säästäisi ilmakehää 6 miljoonalta kilolta hiilidioksidipäästöjä.

 

Freteziltä

 

Kestävät luonnonmateriaalit

Jotta voisit tehdä kestävän valinnan, sinun on tiedettävä, mistä vaatteet on valmistettu. Bambu ja villa ovat luonnonmateriaaleja, joten niistä valmistetut vaatteet ovat hienoja ja kestävät pidempään. Vaatteet hengittävät, estävät pahojen hajujen muodostumista ja pitävät pidempään kuivana kuin synteettisistä materiaaleista (eli periaatteessa muovista) valmistetut vaatteet.

Lisäksi luonnonmateriaalit hajoavat luonnossa toisin kuin synteettiset. Jälkimmäisten käytön ja pesun aikana syntyy myös mikromuoveja.

Bambuvaatteet ovat tulevaisuutta!

Tuntuuko sinusta usein, ettei sinulla ole mitään, mitä pukea päälle? Norjalaisen SIFO-instituutin raportin mukaan norjalaisilla on keskimäärin 359 vaatekappaletta. Usein vaatekaappi on täynnä, mutta sen sisältö unohtuu, ja päädymme ostamaan jotain uutta.

Aloita siivoamalla vaatekaappisi. Mieti, mitä voit antaa pois, kierrättää tai säilyttää. Mieti hetken, miten yhdistelisit vaatteitasi, ja saatat löytää uuden lempiväriyhdistelmän.

Viisi yksinkertaista vinkkiä uuden elämän löytämiseksi vanhoille alusvaatteille!

 

Ajattele eteenpäin!

Uutta ostaessa on ajateltava pitkäjänteisesti. Valitse vaatteita, jotka ovat luonnonmateriaaleista, kuten bambusta, villasta, pellavasta tai luomupuuvillasta. Ne kestävät pidempään, eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein. Sijoita laadukkaisiin ja ajattomiin vaatteisiin. Kallis villapaita ei ehkä tunnu niin kalliilta, jos miettii, kuinka usein sitä tulee käytettyä!

Kestävämmät vaatteiden kulutustavat pakottavat myös vaate- ja tekstiiliteollisuuden toimimaan ympäristöystävällisemmin. Siksi on tärkeä valita vaatteet kestäviltä merkeiltä, jotka tekevät tulevaisuuteen tähtäävää työtä. Hanki vaatteita, joilla on Oeko-Tex®- tai ISO-sertifikaatti. Silloin tiedät ostavasi luotettavia tekstiilejä, jotka on valmistettu ympäristöstandardien mukaisesti.

 

Huolehdi vaatteistasi!

Onko nappisi irronnut tai sauma purkautunut? Tartu neulaan, lankaan ja saksiin, sillä vanha kunnon käsityö auttaa moneen. Jos tarvitset isompaa korjaustyötä, voit viedä vaatteen räätälille tai suutarille.

Noudata aina pesuohjeita. Näin varmistat, ettei vaate menetä muotoaan. Parasta, mitä voit tehdä ympäristöystävällisen vaatekaapin eteen on lopettaa vaatteiden ostaminen täysin. Se ei kuitenkaan ole realistista suurimmalle osalle.

Jo pienellä tietämyksellä ja luovuudella voit tehdä tietoisia valintoja kestävän pukeutumisen puolesta. Northbornilla me yhdistämme laadun ja muotoilun niin, että voit valita kestäviä bambuvaatteita ja luottaa siihen, että alusvaatteesi ovat turvallisia sekä sinulle että ympäristölle. Lisäksi ne tuntuvat mielettömän mukavalta iholla!

Lisääjuttuja